Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Horribilis összegekkel tartozi
  2007-07-02 10:14:19, hétfő
 
  Horribilis összegekkel tartozik Magyarország a világnak

* Haász János

2007. július 02., hétfő 07:49

Bármilyen jól hangzik, hogy csaknem 30 milliárd forinttal tartozik nekünk a világ, ez elenyésző összeg ahhoz képest, hogy mi mennyivel lógunk. Idén eddig csaknem havi 100 milliárd forinttal nőtt a múlt év végén 14 705 milliárdos adósságállomány, és már 2026-ra is van 135 milliárdnyi visszafizetni valónk. Az euró bevezetéséhez GDP-arányosan 60 százalék alatt kellene lennie az adósságunknak a mostani 66 helyett, ezt tartani azonban csak 1999 és 2004 között sikerült.


A gazdasági helyzetet mindig csak több mutató együttes elemzésével lehet korrektül megítélni. Ezek közül az egyik legfontosabb szám az államadósság: alakulása jól jelzi a költségvetési folyamatok fenntarthatóságát, míg mértéke - mint az egyik kitüntetett fontosságú maastrichti kritérium - kulcsfontosságú az euró bevezetése szempontjából, mondja Kármán András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.

Ha az államadósságnak a gazdaság teljesítményéhez (a GDP-hez) viszonyított aránya egyre emelkedik, ez az esetek többségében azt jelzi, a folyamatok nem fenntarthatók, eladósodási pályán halad a gazdaság, és a gazdaság bővülését részben a túlzott mértékű hitelfelvétel finanszírozza. A pénzügyi elemzések vezetője arra is figyelmeztet: jelenleg a növekvő államadósság nem biztosítja az euró bevezetéséhez szükséges adósságkritérium teljesülését, ám előrejelzésük szerint a következő években az adósság dinamikája megfordulhat.
A bűvös határ és a tendencia

Kattintson a nagyításhoz!

Ahhoz, hogy egy ország bevezethesse az unió közös pénzét, a bruttó államadósság nem haladhatja meg az éves gazdasági teljesítmény, a GDP 60 százalékát. Ha erre ésszerű időn belül nincs lehetőség, az eurokraták elfogadják azt is, hogy az adósságráta folyamatosan csökken a küszöbérték felé. Voltak évek a rendszerváltás óta, amelyekben Magyarország meg tudott felelni ennek a kritériumnak: az 1991 és 1993 közötti több mint tízszázalékos növekedés után 1993 és 2001 között csökkenő volt a tendencia - ezen belül 1995 és 1997 között a Bokros-csomag hatására kifejezetten radikális volt a csökkenés -, míg 2000 és 2004 között a 60 százalék alatti szintet sikerült teljesíteni. 1993-ban még 90 százalék fölött volt a GDP-arányos eladósodottság, 2001-re ez 52,1 százalékra csökkent, és onnan nőtt vissza a múlt év végére 66 százalékra.

A növekedés hátterében egyrészt az állt, hogy 2002-től a központi költségvetés elsődleges egyenlege folyamatosan deficitet mutatott: vagyis az állam (még az adósság után fizetett kamatok nélkül is) többet költött, mint amennyi bevétele volt. Ez 2002 és 2005 között 9,5 százalékponttal emelte a maastrichti adósságrátát. Ennek növekedését ,,segítette" továbbá az is, hogy az állam átvállalta néhány vállalat (például a MÁV és a BKV) óriásira duzzadt adósságát.

A kilencvenes évek közepén az adósságspirál megállításában a megszorítások mellett fontos szerepük volt a privatizációs pénzeknek és az infláció elszaladásából fakadó állami pluszbevételeknek. Az utóbbi két lehetőség most már csak korlátozottan, illetve egyáltalán nem áll rendelkezésre - mondja Hoffmann Mihály, a jegybank közgazdasági elemzője, aki tavaly készített tanulmányt a magyar államadósság dinamikájáról.
Budapest is ront a helyzeten

Ha már az adósságról beszélünk, érdemes még néhány fogalmat tisztázni. Maga az államadósság nemcsak a központi költségvetés adósságával egyenlő. Részét képezi a helyi önkormányzatok adóssága is, bár ez utóbbiak elenyésző tételnek számítanak. A tavalyi 66 százalékos GDP-arányos államadósságból több mint 62 százalék volt a központi költségvetésé - ezt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kezeli -, nagyjából 2,2 százalék pedig az önkormányzatok, túlnyomórészt Budapest adóssága.

Az államadósság nem egyenlő Magyarország külső adósságával sem: vannak tételek, amelyek mindkét adósságba beszámítanak, és olyanok is, amelyeket csak egyik vagy másik eladósodottságmutatónál vesznek figyelembe. Az államadósság az, amikor az állam adósodik el akár egy belföldi, akár egy külföldi személynek. Az összes külső adósságba pedig nemcsak az állam külföldi eladósodása számít bele, hanem a vállalatok, a lakosság külföldi kölcsöne is - ennél a mutatónál csak egy a lényeg, hogy külföldről vegyük fel a pénzt. Így például ha egy belföldi befektetési alap vesz az ÁKK-tól állampapírt, az az államadósságnak része lesz, de az ország külföldi adósságának nem. Ha viszont mi átmegyünk Bécsbe, és ott veszünk fel euróhitelt, azzal növeljük Magyarország külső eladósodottságát, de nem rontunk az államadósság mutatóján.
Adunk a büdzsének havi 660 milliárdot

Rontunk viszont azzal, hogy mi, lakosok is hitelezünk a költségvetésnek: 2005 augusztusa óta minden hónapban 660 milliárd forint fölött van a lakossági állampapírok értéke, ehhez jön a diszkont kincstárjegyeknek és az államkötvényeknek az a szelete, amelyet lakossági ügyfelek vesznek meg az államkincstári pénztárakban. De a kötelező és az önkéntes nyugdíjpénztárak is szívesen vásárolják ezeket az értékpapírokat.

Az államadósság az elmúlt években gyorsuló mértékben nő. Míg 2000-ben csak alig több mint 200 milliárd forint volt az állam nettó finanszírozási igénye, addig tavaly nettó 1000 milliárd forint és 600 milliárd forintnak megfelelő deviza volt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott állampapírok értéke. Az adósságkezelő 2003-ig lényegében csak forintban adósodott el, akkortól jelentek meg a devizában - jellemzően euróban, néha fontban, jenben vagy dollárban - kibocsátott állampapírok, amelyek ideális mértékét 25-32 százalékos szinten határozta meg, és azt lényegében el is érte ez ÁKK.

Noha a devizakibocsátásnak általában kisebb az adósságterhe, kockázatot is hordoz magában. Hiszen például ha a forint 10 százalékkal leértékelődik az euróhoz képest, az a GDP 2 százalékával növeli az államadósságot (ezért veszélyes a lakossági devizahitel is, hiszen ilyenkor nekünk szintén megnőnek az adósságterheink).

Az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatása szerint az adósságot 2026-ig biztosan törleszteni fogjuk. A központi költségvetés adósságelemeinek úgynevezett lejárati szerkezetét bemutató táblázat szerint a legfrisebb, első negyedév végi állapotok szerint jövőre 1845,4 milliárd, egy évvel később több mint 2000 milliárd, míg 2010-ben, a választások évében csak 960,8 milliárd forintot kell visszafizetnie az államnak. Az ÁKK előrejelzésében 2026-ra 135,1 milliárd forint (vagyis akkor remélhetőleg már annyinak megfelelő euró) visszafizetése szerepel.

http://index.hu/gazdasag/magyar/eur070628/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adósságkritérium, teljesítményéhez, adósságelemeinek, eladósodottságát, nyugdíjpénztárak, adósságállomány, előrejelzésében, költségvetésnek, államadósságnak, államadósságból, százalékponttal, adósságterheink, kulcsfontosságú, visszafizetése, eladósodottság, visszafizetnie, finanszírozási, államadósságot, államkincstári, értékpapírokat, elszaladásából, rendszerváltás, megállításában, önkormányzatok, visszafizetni, költségvetésé, fenntarthatók, dinamikájáról, rendelkezésre, korlátozottan, bevezetéséhez, finanszírozza, szempontjából, hitelfelvétel, adósságunknak, költségvetési, euró bevezetéséhez, gazdasági helyzetet, egyik legfontosabb, költségvetési folyamatok, egyik kitüntetett, euró bevezetése, gazdaság teljesítményéhez, esetek többségében, gazdaság bővülését, túlzott mértékű, pénzügyi elemzések, növekvő államadósság, következő években, adósság dinamikája, bűvös határ, ország bevezethesse, Haász János, Kármán András, Magyar Nemzeti Bank, Hoffmann Mihály, Államadósság Kezelő Központ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png cica  Neked tudnod kell  Tanuld meg ezt a versemet  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png csokor  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép napot kívánok  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Facebookon kaptam  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Fekete-erdő desszert  A sors  Ne kapaszkodj magasabbra,  Popper Péter szavai  Png kutya  Png kutya  Nem számIt  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kislány  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einsteinről  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mi lenne ha  Elköszönt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Tavaszi kép  210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
euró bevezetéséhez, gazdasági helyzetet, egyik legfontosabb, költségvetési folyamatok, egyik kitüntetett, euró bevezetése, gazdaság teljesítményéhez, esetek többségében, gazdaság bővülését, túlzott mértékű, pénzügyi elemzések, növekvő államadósság, következő években, adósság dinamikája, bűvös határ, ország bevezethesse, unió közös, bruttó államadósság, éves gazdasági, eurokraták elfogadják, adósságráta folyamatosan, küszöbérték felé, tendencia &#8211, csökkenés &#8211, növekedés hátterében, központi költségvetés, adósság után, maastrichti adósságrátát, állam átvállalta, kilencvenes évek, adósságspirál megállításában, megszorítások mellett, privatizációs pénzeknek, infláció elszaladásából, jegybank közgazdasági, magyar államadósság, adósságról beszélünk, államadósság nemcsak, helyi önkormányzatok, központi költségvetésé, állam adósodik, külföldi személynek, összes külső, állam külföldi, lakosság külföldi, mutatónál csak, belföldi befektetési, ország külföldi, államadósság mutatóján, büdzsének havi, lakossági állampapírok, diszkont kincstárjegyeknek, államkincstári pénztárakban, önkéntes nyugdíjpénztárak, elmúlt években, állam nettó, adósságkezelő 2003-ig, devizában &#8211, euróhoz képest, lakossági devizahitel, adósságot 2026-ig, évvel később, választások évében, adósságkritérium, teljesítményéhez, adósságelemeinek, eladósodottságát, nyugdíjpénztárak, adósságállomány, előrejelzésében, költségvetésnek, államadósságnak, államadósságból, százalékponttal, adósságterheink, kulcsfontosságú, visszafizetése, eladósodottság, visszafizetnie, finanszírozási, államadósságot, államkincstári, értékpapírokat, elszaladásából, rendszerváltás, megállításában, önkormányzatok, visszafizetni, költségvetésé, fenntarthatók, dinamikájáról, rendelkezésre, korlátozottan, bevezetéséhez, finanszírozza, szempontjából, hitelfelvétel, adósságunknak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.